Jak na to

Postup výroby a většina potřeb k ní je u všech vín stejný. Pokud se tedy doma opravdu chystáte nějaké to víno vyrobit, stačí si přečíst následující know-how a máte vystaráno.

Co budeme potřebovat?

potřeby k uchování a kvašení

  • demižon – pro domácí výrobu bych doporučil 5/10/15 litrové demižony, v 5l se prodávají vína v obchodech a určitě někde jeden prázdný najdete, popřípadě má určitě váš děda na půdě nějaký schovaný. Pokud ne nezbývá než nějaký zakoupit, ceny se pohybují od 300 Kč za 10 l nahoru.
  • kvasná zátka – kvasnou zátku koupíte v každé lepší drogerii kolem 50 Kč
  • korek na demižon
  • plastelína/vosk
  • lahve a korky k nim – pokud nevíte kde sehnat lahve, navštivte nějaký obchod s výkupem skla, kde vám lahve určitě prodají, musíte je pak ovšem před použitím řádně vymýt!

potřeby pro výrobu vína

  • voda
  • cukr
  • zákvas – kvasinky (drogerie), mošt/jablka
  • živná sůl (drogerie)
  • sířidlo – sirné knoty, sířidlo v prášku… (drogerie)
  • samotná hlavní surovina – ovoce, květy…

ostatní věci které budete potřebovat

  • hrnce
  • vařečku
  • kuchyňskou váhu
  • trychtýř
  • sítko
  • gumová hadička
  • (lis na ovoce)
  • trpělivost
  • hodnou maminku co po vás uklidí všechen ten svinčík

Jak na to?

  1. Pokud máme všechny suroviny i ostatní vercajk nachystány. můžeme se směle pustit do výroby.
  2. Velmi důležitý je recept,  pro přípravu jednoho druhu vína můžete nalézt spoustu receptů všude po internetu nebo se nějaký dědí i u vás v rodině, každopádně je těžké určit který je ten nejlepší a je prostě třeba vyzkoušet.
  3. Nejprve si připravíme demižon, ten pořádně vymyjeme,. Pokus obsahuje nějaké nečistoty, které vodou nechtějí pustit, vemte trošku písku nebo jemného štěrku a nečistoty zkuste dostat pryč. Demižony je dobré také vysířit, zabrání to činnosti bakterií a vaše víno bude více odolné a trvanlivé. K vysíření použijeme sirné knoty, které podle návodu zapálíme a vložíme na chvíli do demižonu. K demižonu patří i zátka, do té musíme vyvrtat otvor takového průměru, aby se do něj dala zasunout trubička kvasné zátky, zde dobře poslouží vrtačka.
  4. Demižon by byl přichystán a nyní k samotnému vínu. Nachytáme si ovoce či jinou surovinu ze které víno vyrábíme podle receptu, tedy pokrájíme, pomačkáme, vylisujeme., spaříme… a následně dáme do demižonu pokud není psáno jinak. Do hrnců na plotně nalijeme odpovídající množství vody,  dovedeme k varu a rozpustíme v ní opět odpovídající množství cukru. Pozor ovšem, když přidáte do litru vody kilo cukru, celkový objem roztoku bude asi o čtvrtinu větší, tak ať vám hrnce nepřetečou :) Vodu necháme přes noc stát a vychladnout.
  5. Další nezbytnou složkou je zákvas. Kvasinky v něm pak přetvoří všechnu tu sladkou vodu na víno. Kvasinky by bylo možné do demižonu přidat rovnou, je ovšem mnohem lepší je nechat předem rozmnožit. Budeme potřebovat mošt či jinou ovocnou šťávu,  stačí tak 150 ml. Pokus žádnou nemáme, není nic jednoduššího než vzít dvě jablka a vylisovat z nich šťávu a tu použít, stačí struhadlo a kapesník k vylisování. Do této šťávy následně přidáme polévkovou lžící cukru a ohřejeme lehce na sporáku. Po vychladnutí přidáme sáček kvasinek a necháme stát mimo přímé slunce, ovšem klidně v teple alespoň 12, nejlépe 24 hodin přikryté zčásti pokličkou nebo utěrkou.
  6. Pěkně se na další část výroby vyspíme, protože nám všechno chladne a kvasinky se množí.
  7. Další den nalijeme k ovoci do demižonu vodu s cukrem, přidáme zákvas a taktéž sáček živné soli pro kvasinky, aby to holkám líp kvasilo. Pokud chceme víno ochránit proti kazům a nemocím, přidáme do vína také trochu sířidla, tak jak to uvádí jeho etiketa.
  8. Zašpuntujeme korkem, do kterého jsme strčili kvasnou zátku. Škvíru mezi hrdlem demižonu a korkem, stejně jako mezi zátkou a korkem můžeme zakapat voskem nebo zaplácat plastelínou, aby se k vínu nedostal žádný vzduch. Také nesmíme zapomenout do kvasné zátky nalít trochu vody nebo lihu aby se tak mohl oxid uhličitý vznikající při kvašení dostat ven, přičemž se kyslík ze vzduchu naopak nedostal dovnitř.
  9. Takto zazátkovaný demižon dáme na první týden, kdy probíhá bouřlivá fáze kvašení, klidně na nějaké teplejší místo a po týdnu kdy kvašení přejde do poklidné fáze, ho přendáme někam mimo přímé slunce na místo s pokojovou teplotou.
  10. Každé víno kvasí jinak dlouho, některé měsíc, některé půl roku, takže prostě, dokud to buble, nechat to kvasit. V průběhu kvašení můžeme víno stočit do jiného demižonu gumovou hadičkou, abychom ho zbavili kalů, popřípadě oddělili čistě tekutinu od ovoce, které by mohlo způsobit třeba plíseň nebo jiné kazy vína, ale je to jen na vás.
  11. Až víno finálně dokvasí, stočíme ho do skleněných lahví a zašpuntujeme. Korky si předem trochu povaříme, abychom je mohli dát do hrdel a aby následně pěkně těnsily. Pokud víme, že víno ještě trochu kvasí nebo jsme vyrobili nějaký druh šumivého vína či šampaňského, není od věci korek ještě zadrátovat. Mohlo by se totiž stát, že by se korky vyrazily ven s lahví a takové stříkající víno v kuchyni není opravdu nic moc.
  12. Když máme vše hotovo, můžeme se pustit do konzumace. Ovocné víno lze také nechat dozrát jako to tradiční někde v temnu ve sklepích, ovšem obecně nemá takovou trvanlivost jako ta prodávaná v obchodech a vinárnách a nakonec, přece jsme to víno nedělali, aby teď někde zbůhdarma leželo, takže co nejdřív vzít vývrtku a hurá do něj!

Přeji krásný emotivní zážitek s chutí a vůní ovocných a jiných vín.