Artróza

Osteoartróza, osteoartritida neboli artróza je velmi bolestivým a jedním z nejčastějších onemocnění kloubů, které je v současnosti evidováno u zhruba 12 procent populace. Mluvíme li o lidech starších 60 let, naznačují statistiky problém až u 70 procent z nich. Artrózou ovšem trpí i všechny ostatní věkové skupiny populace. Nejvíce postihovanými klouby jsou ty váho-nosné, to znamená kyčelní či kolenní klouby. Onemocnění artrózou způsobuje nejen bolest ale i citelné omezení funkčnosti kloubů. Bolest je většinou prvním příznakem, dostavujícím se na začátku choroby, bolest působí nejčastěji v měkkých tkáních kolem postižených kloubů. Poté se dostavují první příznaky ztuhlosti kloubů, například při vstávání ze židle, kdy se člověk velmi obtížně zvedá s velkými pocity ztuhlosti. Další fází onemocnění jsou otoky postižených kloubů, načež následuje kompletní omezenost funkce kloubů a následná deformace kloubu.

Příčinou artrózy je vesměs špatný životní styl, nevhodná strava obsahující spoustu tuků, což má za příčinu obezitu, nedostatek sportovní aktivity nebo naopak přetěžování kloubů. Svou míru na vzniku artrózy může mít také dědičnost. K vyléčení artrózy je nutné odstranit její příčiny a následně podstoupit rehabilitace, které pomohou kluby zregenerovat. Pokud se chcete o artróze a lécích proti ní dozvědět více, neváhejte navštívit web Flexor.


Kdoulové víno

Protože kdoule mají velmi aromatické slupky, nepříjemně ovlivňují chuť hotového vína, je účelné je před použitím oloupat a jen několik plodů ponechat se slupkou. Nepoužíváme nikdy kdoule brzy po očesání, ale encháme je 2-3 týdny odležet. Kdoule je nejlépe očesat co nejpozději (v listopadu), než nastanou mrazíky. Velmi dobrá domácí vína jsou ze směsi kdoulí a jablek (1:2).

Kdoulové víno I. (5l)

4 kg rozkrájených kdoulí (většinou oloupaných) spaříme 2 l vroucí vody s 10 dg cukru, 5 g kyseliny citrónové a 1/2 balíčku živné soli. Po vychladnutí se přidají vzklíčené kvasinky a směs ponecháme přikrytou asi 2 dny kvasit. Po vylisování se postupně přidá roztok 1,2 kg cukru v 1 l vody. Kvašení bývá velmi bouřlivé a teprve po jeho úplném skončení doplníme mošt cukerným roztokem. Ponecháme v klidu kvasit a po přetočení plníme do lahví.

Kdoulové víno II. (5l)

5 kg rozkrájených kdoulí, z většiny oloupaných, spaříme 2 l vroucí vody a 5 g kyseliny citrónové a směs promícháme asi 5 dní zkvasit v nádobě uzavřené kvasnou zátkou. Denně několikrát zákvasem zamícháme. Po vylisování přidáme k moštu vzklíčené kvasinky a 1/2 balíčku živné soli. Opět ponecháme v nádobě, uzavřené kvasnou zátkou, kvasit. Je-li bouřlivé kvašení skončeno, stočíme mošt z kvasnic a přidáme postupně roztok 1,2 kg cukru v takovém množství vody, aby při konečném přidání cukerného roztoku byla nádoba plná. Po 2-3 měsících víno stočíme, ponecháme ustát a plníme do lahví. Kdoulové víno lze konzumovat poměrně velmi brzy a naopak se nedoporučuje dlouho je skladovat.


Celerové víno

O celeru a postupu při přípravě domácího vína platí totéž co o pastináku, přičemž je lépe jej využít na úpravu pokrmů :)


Broskvové víno

Při přípravě poměrně drahého domácího vína z broskví si obyčejně vypomáháme doplněním váhy meruňkami. Všechny broskve je třeba vždy oloupat a k moštu před kvašením přidat asi dvě nerozdrcené pecky, aby hotové víno dostalo slabě nahořklou chuť. Doporučuje se také přidat do moštu jeden lusk vanilky.

Postup výroby je stejný jako u meruňkového vína.


Pastinákové víno

Pastinák je v domácnosti používán hlavně pr přípravu salátu, příprava domácího pastinákových vín je velmi málo známá. Při tom nelze přehlížet jeho výborné vlastnosti, jako je vysoký obsah vitaminu C a B a nerostných látek (vápník), které zůstávají zachovány v menším množství i v hotovém vínu. Rovněž kořenitost zeleniny dodá vínu charakteristickou chuť. Pro přípravu používáme jen nezvadlé, čerstvě sklizené kořeny bílé barvy, šťavnaté. Vína lze přibarvovat šťávou z bobulek černého bezu nebo černého rybízu (asi hrst bobulek rozmačkáme, povaříme a do moštu před kvašením přidáme dvě lžíce šťávy).

Pastinákové víno

3 kg očištěných umytých kořenů pastináku rozkrájíme napřed na plátky a pak na kostičky, přelijeme 2 l vařící vody a povaříme asi 1/2 hodiny na mírném ohni. Směs scedíme přes plachetku, do vychladlé šťávy přidáme 1/2 balíčku živné soli, 5 g kyseliny citrónové, vzklíčené kvasinky, k přibarvení 2 lžíce bobulek černého bezu nebo černého rybízu a po částech roztok 1,2 kg cukru ve 2 l vody.


Mišpulové víno

Kvalita mišpulí bývá velmi proměnlivá,a proto ne vždy dosáhneme požadované vlastnosti hotového domácího víno. Obyčejně se v tomto případě stává, že víno má trpkou chuť. Je proto účelné ponechat mišpule uležet, aby změkly a zesládly.

Mišpulové víno (5l)

5 kg zralých mišpulí se spaří 1 l vroucí vody, v němž byl rozpuštěn 1 kg cukru. Po vychladnutí se směs lisuje, přidá  se 1/2 balíčku živné soli, 5 g kyseliny citrónové, vzklíčené kvasinky a ponechá se kvasit.


Meruňkové víno

Meruňkové víno je mdlé chuti, ponecháme-li však při kvašení v moštu několik nerozdrcených pecek, dostáváme zajímavou, nenapodobitelnou chuť.

Meruňkové víno (5l)

3 kg vypeckovaných meruněk rozmačkáme, přelijeme 1 l vroucí vody a vylisujeme. Mošt slijeme do kvasné nádoby, uzavřeme blanou a výlisky v další nádobě přelijeme 1 l vroucí vody, přidáme asi čtyři nerozdrcené pecky a ponecháme přikryté vyluhovat do druhého dne. Potom směs vylisujeme, šťávu přelijeme k původnímu moštu (pecky již vyluhované rovněž vhodíme do nádoby), přidáme vzklíčené kvasinky, 1/2 balíčku živné soli a postupně roztok 1,2 kg cukru v 0,8 l vody.


Melounové víno

Domácí víno z melounů je mdlé chuti a velmi často podléhá v krátké době nemocem i vadám. Výjimečně lze přpustit, aby se při podávání do číšek vymačkaly dvě kapky citrónu.

Melounové víno (5l)

2 kg dužiny zralých sladkých melounů se zbaví jadérek a rozkrájí, přidá se 1/2 balíčku živné soli, 10 g kyseliny citrónové, přelije se roztokem 1,75 kg cukru ve 2,5 l vody a nechá slabě přejít varem. Po vychladnutí se přelije směs do kvasné nádoby, přidají se vzklíčené kvasinky, nádoba se uzavře kvasnou zátkou, a po skončení první fáze kvašení se doplní vodou. Víno se doporučuje brzy konzumovat.


Žitné víno

Z obilnin je pro přípravu domácího vína velmi vhodné zvláště žito. Je třeba však upozornit, že se může konzumovat minimálně po půlročním uložení, kdy získá na kvalitě. Dřívější použití způsobuje silné bolení hlavy. Nepoužívá-li se žito naklíčené, musí se ponechat kvasit ve větších lahvích, než obvykle používáme, protože kvašením žito značně nabobtnává. Před stáčením do lahví se doporučuje víno přefiltrovat.

Naklíčení

Proprané, ještě vlhké žito rozprostřeme na plech do vrstvy asi 1 cm vysoké a ponecháme nejlépe v zavřené, mírně vyhřívané troubě zapařit. Pravidelně je zkrápíme vodou a opatrně promícháváme. Jakmile zrna začínají klíčit, jenom je mírně kropíme vodou a převracíme vrstvu jen občas, abychom klíčky nepoškodili. Po celou dobu dbáme, aby se obilí nespálilo a proto dáváme raději na plech více vody.

Žitné víno I. (5l)

1 kg žita se dobře propláchne, odstraní se plevele a nečistoty (popřípadě se nechá naklíčit), přelije se 1 l vroucí vody s rozpuštěnými 30 g kyseliny citrónové a ponechá se 1 den stát v kvasné nádobě uzavřené vatou. Druhý den se přidá vychladlý roztok 1 kg cukru ve 2,5 l soli. V nádobě uzavřené kvasnou zátkou bývá kvašení ukončeno za 2-3 týdny. Po stočení necháme ustát a přefiltrujeme do lahví.

Žitné víno II. (5l)

1 kg žita několikrát propláchneme, odstraníme nečistoty (popřípadě se nechá naklíčit), přelije se 4 l vody a ponechá stát v uzavřené nádobě 1 den. Druhý den se směs povaří hodinu na mírném ohni a po vychladnutí se procedí přes plachetku (nemačkat) do kvasné nádoby. Za míchání se přidají vzklíčené kvasinky, 1/2 sáčku živné soli, 25 g kyseliny citrónové, postupně se přidává vychladlý roztok 1,5 kg cukru v 1 litru vody a ponechá se kvasit.


Malinové víno

Pro přípravu vína se používají jen čerstvě natrhané maliny, nepřezrálé, jelikož by zabarvily víno nepřirozeně tmavě.

Malinové víno I.

4 kg malin rozmačkáme s 10 Dg cukru a spaříme 2l vody. Po vychladnutí se přidají vzklíčené kvasinky a 1/2 živné soli, směs se ponechá 1 den stát v uzavřené nádobě, pak se vylisuje a ke šťávě přidáme po částech roztok 1,5 kg cukru v 1 l vody. Po vykvašení stočíme, ponecháme ustát a plníme do lahví.

Malinové víno II.

Do téměř naplněné kvasné nádoby (5l) s rozdrcenými malinami přidáme vzklíčené kvasinky, 1/2 balíčku živné soli a necháme uzavřené kvasnou zátkou stát 5 dní. Potom směs vylisujeme a výlisky prolijeme horkou vodou. Filtrát jímáme do zvláštní nádoby a po vychladnutí na každý 1 l původního moštu přidáme 0,5 l filtrátu. Hotový mošt nalijeme do kvasné nádoby přidáme postupně roztok 1,25 kg cukru v 1 l vody a ponecháme vykvasit. Po stočení a ustátí plníme do lahví.