Návod na přípravu 10 l vína
Živnou sůl v přiloženém sášku rozpustíme ve třech lžicích vlažné vody. Obsah lahvičky důkladně protřepeme a obojí ihned nalijeme do předem připraveného moštu nebo rozdrceného ovoce.
Podrobný postup
- Čistou kvasnou nádobu o obsahu 10 l (dokonale zbavenou saponátů použitých k případnému vymytí, které brzdí kvasný proces) vypláchneme nakonec ještě horkou vodou a naplníme ovocnou šťávou v množství podle tabulky. Dále rozvaříme potřebné množství cukru opět dle tabulky a po vychlazení na pokojovou teplotu smísíme se šťávou v nádobě za současného přidání vinných kvasinek (které před použitím důkladně protřepeme) a živné soli. Obsah nádoby řádně promícháme a doplníme do 9/10 celkového objemu. Přeplníme-li nádobu, dochází při bouřlivém kvašení k vypěnění a výtoku šťávy z nádoby. Nádobu po uzavření kvasnou zátkou uložíme v místnosti s teplotou 20 - 25°C.
- Po skončení bouřlivého kvašení, během několika dnů, se doplní kvasná nádoba ochlazenou převařenou vodou a opět uzavře kvasnou zátkou a víno se ponechá v klidu až do doby, kdy je kvašení ukončeno.
- Po skončení kvašení, obvykle po 6 až 8 týdnech, se stočí víno z kalů gumovou hadičkou do jiné čisté nádoby, přičemž postupujeme opatrně, aby nedošlo ke zvíření kalů. Nádobu naplníme až po hrdlo a uzavřeme opět kvasnou zátkou a ponecháme ještě asi 2 měsíce stát. Poté následuje druhé stáčení vína z kalů přímo do lahví.
Ovoce | Štáva (l) | Celé plody (kg) | Cukr (kg) | Voda (l) |
---|---|---|---|---|
rybíz | 3,5 | - | 2,25 | 5 |
angrešt | 5 | - | 2,25 | 3,5 |
třešně | 7 | - | 1,75 | 2 |
višně | 4 | - | 2,25 | 4,5 |
borůvky | - | 7,5 | 2,25 | doplnit |
jablka | 8 | - | 1,75 | 1 |
hrušky | 8 | - | 1,75 | 1 |
ostružiny | 5,5 | - | 2,25 | 3 |
ostružiny | - | 7 | 2,5 | doplnit |
maliny | 5,5 | - | 2,25 | 3 |
maliny | - | 3,5 | 2,5 | doplnit |
šípky | - | 3 | 2,5 | doplnit |
trnky | - | 3,5 | 2,5 | doplnit |
jeřabiny | - | 3,5 | 2,5 | doplnit |
Připrava vína z vinných hroznů: Vylisovaný mošt se přisladí na každý litr 50 až 100 g cukru.
Některé ovoce má šťávu málo kyselou (hrušky, třešně apod.) a proto, aby víno nemělo mdlou chuť, musíme je přikyselit kyselinou citronovou.
Uvedená tabulka je sestavena pro ovoce s průměrnou cukernatostí. U méně sladkého ovoce je nutno obsah cukru zvýšit. Uvedené množství šťávy můžeme snížit, každý litr musíme ale nahradit 1 l vody a 250 g cukru.
Podle této receptury připravíme vína suchá až mírně nasládlá. K přípravě vín dezertních (sladkých) je třeba zvýšit podíl cukru o 0,5 kg na 10 l vína a hotové víno dosladit podle chuti 50 až 100 g cukru na litr.
Zkušenosti a doporučení
- Ovoce musí být vždy úplně vyzrálé, protože vysoká kyselost bývá vždy příčinou lenivého, pomalého a nedostatečného prokvasu (ovoce nahnilé a nakažené nepoužíváme nebo alespoň vykrájíme).
- Pokud nebudete vylisovávat štávu, tak měkké ovoce odstopkujte, rozemelte, nebo alespoň rozšťouchejte a předem lehce operte.
- Kvašení při vysokých teplotách a na slunci za oknem je zcela mylný názor, protože vznikají přiboudliny a vysoké nebezpečí zoctění vína a celkově je hotové víno méněcenné.
- Optimální teplota pro rozkvašení (první 3 - 4 dny) je 25 - 28°C a pokračování při 15 - 20°C.
- Kvašení při nízkých teplotách probíhá sice pomaleji, ale je značně omezena vedlejší nežádoucí bakteriální činnost a naopak se v plné míře vyvíjejí příjemné buketové látky. Vína kvašená za nízkých teplot jsou mnohem aromatičtější.
- Kvašení probíhá tím lépe a stejnoměrněji, čím větší množství moštu kvasí. Můžeme-li, použijeme jednu přiměřeně velkou nádobu na veškeré množství.
- Kvasinky VINFLORA jsou vypěstované, ušlechtilé a kulturní kvasinky, které rychle, bezpečně a se zárukou lihově prokvašují a přemění tak cukr na líh. Vedlejší samovolné (divoké) kvašení je tak zcela potlačeno, mohou se vyvíjet aromatické látky a kvašení ustává až při úplném prokvašení přítomného cukru na líh. Obsah alkoholu při použití těchto kvasinek je 12-14% a víno se po stočení do lahví nekazí, nekřísovatí, nekysne, naopak stářím získává na jakosti.
- Kulturu ušlechtilých kvasinek musíme přidati do zcela čerstvého moštu nebo rozdrceného ovoce, které nezačalo samovolně kvasit.
Návod na přípravu až 30 l vína
Živnou sůl v přiloženém sáčku rozpustíme ve třech lžicích vlažné vody. Obsah lahvičky důkladně protřepeme a obojí ihned nalijeme do sklenice o obsahu 0,7 l naplněné do 3/4 moštem, nebo ovocnou drtí. Osvědčily se velké zavařovačky s víčky Omnia, pečlivě vymyté a vypařené. Víčko na sklenici jenom lehce nasadíme, neuzavřeme a sklenici postavíme do tepla 27 - 30°C po dobu 72 hodin (3 dny). V tomto optimálním prostředí se ušlechtilé kvasinky natolik rozmnoží, že bezpečně prokvasí i trojnásobné množství vína. Podrobný postup je shodný jako při přípravě 10 l vína.
Výrobce kvasinek VINFLORA
MILCOM a.s., Luktoflora160 00 Praha 6 - Vokovice, Ke Dvoru 12a
Tel.: 235 368 607, 235 354 551
Fax: 235 358 607 Kvasinky VINFLORA v eshopu MILCOLM