Víno ze zralých jablek

Postup

Jablka vykrájíme, nakrájíme nadrobno a spaříme 2 litr vařící vody s 200 gramy cukru a balíčkem živné soli. Po vychladnutí směsi přidáme zákvas a necháme den stát v uzavřené kvasné nádobě. Následně směs vylisujeme a přidáme k ní vychladlý roztok 800 gramů cukru v 1 litru vody. Po týdnu kvašení se mošt doplní co nejvíce cukerným roztokem. Hned jakmile se víno začně čistit stočíme ho do menší nádoby nebo opět dolijeme cukerným roztokem. Tento postup můžeme opakovat několikrát dokud se víno zcela vyčistí (po několka měsících), načež ho můžeme stočit do lahví.

Víno z kyselých padaných jablek

Postup

Jablka nastrouháme, přidáme živnou sůl, 200 gramů cukru a spaříme litrem vařící vody. Po vychladnutí přidáme zákvas a dále pokračujeme jako u vína ze zralých jablek.

Víno z vyzrálých sladkých jablek

Postup

Nasbíráme plně vyzrálá jablka, vyřadíme všechna nahnilá a vylisujeme je. Nasbíráme tolik, abychom vylisovali 4 litry moštu. Jablka je možné před lisováním krátce povařii. Do moštu přidáme 800 gramů cukru, živnou sůl a zákvas. Směs nalijeme do kvasné nádoby a přidáme do ní 100 gramů rozmačkaných jeřabin nebo trnek. Dále postupujme jako u vína ze zralých jablek.
Nevíte jak na to?
Čtěte zde!
Jak udělat zákvas?
Klikněte sem!
Hledáte jiné rady?
Zkuste to tady!