Lipové víno

Postup

Ve 4 litrech vody rozpustíme 500 g cukru, při sváření sbíráme vznikající pěnu. Hned jak směs stáhneme ze sporáku vymačkáme do ní citron nakrájený na kolečka a zbavený jadérek. Vymačkané zbytky pak vložíme také do směsi. Tímto ještě horkým roztokem spaříme oprané květy lípy a vše nalijeme do kvasné nádoby. Po vychladnutí přidáme živnou sůl a zákvas.

Směs by měla kvasit týden, poté ji zcedíme a vymačkáme. Pokud jsme ještě postřehli unikající bublinky, tedy že víno stále kvasí, necháme jej zceděné ještě pod kvasnou zátkou. Po dokvašení stáčíme do lahví.

[]
Nevíte jak na to?
Čtěte zde!
Jak udělat zákvas?
Klikněte sem!
Hledáte jiné rady?
Zkuste to tady!