Borůvkové víno I.

Postup

Borůvky zbavené všech nečistot pomačkáme a smícháme se 100g cukru, kyselinou citrónovou a jedním balíčkem živné soli. Uvedeme do varu litr vody, kterým směs následně přelijeme a na okamžik směs ještě povaříme.  Jakmile směs vychladne, přidáme k ní zákvas a necháme den až dva odležet. Poté směs vylisujeme a přidáme k ní vychladlý roztok 1Kg cukru rozpuštěného v 1l vody a přidáme opět balíček živné soli. Necháme kvasit pod kvasnou zátkou.

Borůvkové víno II.

Postup

Očištěné borůvky a rybíz (případně višně) rozmačkáme a přidáme k nim 100 g cukru, balíček živné soli a vše zalijeme 2 litry vařící vody. Na mírnem ohni směs krátce povaříme a necháme zchládnout. Pokud je směs dostatečně vlažná, přidáme do ní zákvas a takto ji encháme v kvasné nádobě stát den až dva. Po uplynutí této doby směs vylisujeme a l vylisované šťávě přidáme další balíček živné soli a vychladlý roztok 1 kg cukru v 1 litru vody. Tuto směs pak necháme dále kvasit. Po ukončení kvašení víto stočíme, necháme ustát a plníme do lahví.
Nevíte jak na to?
Čtěte zde!
Jak udělat zákvas?
Klikněte sem!
Hledáte jiné rady?
Zkuste to tady!